Chemia
Iga: Zadanie z chemii bardzo proszę o pomoc:
Oblicz stezenie roztworu kwasu jednoprotonowego, jeżeli pH tego kwasu wynosi 3, a roztwór ten
dysocjuje w 15 %
10 paź 22:15
Mateusz: Wiesz jaką budowę mają kwasy jednoprotonowe tzn wzor ogólny
10 paź 22:19
Iga: Nie
10 paź 22:22
Iga: Pomóz mi proszę
10 paź 22:29
Mateusz: Dobra mniejsza o to kwas jednoprotonowy to kwas typu HNO
3,HCl, itd kwas dwuprotonowy to
H
2SO
4 itd kwas trzyprotonowy to np H
3PO
4 itd to usisz wiedziec
czyli mamy stopień dysocjacji tego roztworu wynosi on 15% prawda przypominam wzor na stopien
dysocjacji
my mamy α jak wspomniałem wczesniej wynosi ono 15% szukamy n
w
n
z mozemy policzyc znając pH
wzór na pH pH=−log[H
+] czyli [H
+] =10
−3 mol/dm
3
ze wzoru na stopien dysocjacji wyznacz n
w i policz stężenie wyrazisz oczywiscie w mol/dm
3
10 paź 22:33
Iga: 10
−3 −−−−−− 15%
x −−−−−−10%
x= 0,06
dobrze ?
10 paź 23:00
Iga: tam powinno byc 100%*
10 paź 23:01
Iga: i wynik 0,006 mol/dm3
10 paź 23:05
Mateusz:
10
−3=0,001
| | nz | | nz | |
α= |
| *100%=> nw= |
| *100% podstaw i policz |
| | nw | | α | |
10 paź 23:10
Mateusz: i jak wyszło to samo
10 paź 23:14
10 paź 23:20
Iga: tak
10 paź 23:20
Mateusz: no własnie

wprawdzie nie napisałem ale przyjęlismy w zadaniu ze mamy do czynienia z
roztworem o objętosci V=1dm
3 wiec jego stęzenie molowe wynosi tyle ile policzyłas(nie trzeba
było podstawiac do wzoru na stężenie molowe bo dzielenie przez 1 i tak ie zmieniłoby wyniku)
10 paź 23:26
Iga: Dziekuję za pomoc
10 paź 23:27