Zadanie z parametrem ( funkcje)
Kris_garg: Równanie:
f(x)=| x-2 / x+1 |
Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla których rownanie f(x)= m ma dwa pierwiastki o
tych samych znakach ?
10 mar 18:22
Kris_garg:
10 mar 18:44
Mickej:
|x-2|
|-----| ja tu widzę funkcję wymierna a dokładnie taką
|x+1|
| -3 |
|---- +1| =f(x)
| x+1 |
narysuj sobie wykres takiej funkcji nie bierz na początku pod uwage wartosci bezwględnej
a następnie odbij wszystko to co ujemne na dodatnią strone i juz będziesz widział
rozwiązanie
10 mar 18:50
Kris_garg: A potrafisz to rozwiazac ale nie metoda graficzna ?
10 mar 18:58
Kris_garg:
10 mar 19:20