.
Gruby: mam pytanie jak rysuje się wykresy takich funkcji?
b)f(x)=| |x|−1|
c) f(x)=|x−1|+1
e)f(x)=|x−1|+|x|
f)f(x)=√x2−2x+1−|x| <− tutaj to mogę zapisać, że √x2−2x+1=|x−1|
do b) napisali żeby rysować wykresy po kolei g(x)=|x| ; h(x)=|x|−1 i f(x)=|h(x)|
no dobra, zrobie sobie ich tabelki dla tych samych x−ów tzn −1,0,1
g(x)=|x| ; h(x)=|x|−1
namalowałem odbiłem to co pod osią x−ów nad oś i o co chodzi dalej? Jak namalować wykres dla
tej jednej funkcji f(x)=| |x|−1| ?
10 paź 21:57
Gruby: precyzując do b) na razie mam wykresy 3 różnych funkcji, bo kazali najpierw narysować takie
pomniejsze funkcje
g(x)=|x| ;
h(x)=|x|−1 i
f(x)=|h(x)|
ale nie wiem jak to połączyć w jeden wykres
10 paź 22:06
ZKS:
b)
y = x | | → y = |x| Tu→ = [0 ; −1]→ y = |x| − 1| | | → y = ||x| − 1|.
10 paź 22:10
Gruby: już się domyśliłem w b) to po prostu rysuje g(x)=|x| później im chodziło o to żeby przesunąć na
osi y o 1 w dół i na końcu odbić to co pod osią

w sumie to banalne,sorry za zaśmiecanie forum.
10 paź 22:19
Tancerz: Godzio zaglądnij do postu mojego
10 paź 22:22
ZKS:
y = |x|
y = |x| − 1
y = ||x| − 1|
10 paź 22:26
Gruby: to mi wyszło dziękuje.Resztę już zrobię sobie sam.
10 paź 22:29
Gruby: zrobiłem prawie wszystko, tylko jak zrobić, ostatni przykład ?
f)f(x)=√x2−2x+1−|x|⇔f(x)=|x−1|−|x|
nie chodzi o wykresy. Tylko o to co należy po kolei robić, żeby powyznaczać przedziały dla
których należy odwrócić znak wartości bezwzględnej przy takich funkcjach jak ta
f(x)=|x−1|−|x|.
{1 dla x<0
powinno wyjść f(x)={−2x+1 dla x∊<0,1)
{−1 dla x≥1
ale jak do tego dojść ?
11 paź 18:46
Gruby: to nie jest trudne wiem, ale styczność miałem tylko z takimi przykładami gdzie była tylko jedna
wartość bezwzględna. Wytłumaczy ktoś jeden przykładzik

?
11 paź 18:53
ZKS:
f(x) = √x2 − 2x + 1 − |x|
f(x) = |x − 1| − |x|
dla x ∊ (−∞ ; 0)
f(x) = −x + 1 + x f(x) = 1
dla x ∊ <0 ; 1)
f(x) = −x + 1 − x f(x) = −2x + 1
dla x ∊ <1 ; ∞)
f(x) = x − 1 − x f(x) = −1
11 paź 19:54