Fizyka
Mort: Rowerzysta jechał z miasta A do miasta B. Połowę drogi od A do B przejechał z prędkością
v1=10km/h.
Następnie przez pierwszą połowę pozostałego czasu podrózy jechał z prędkością v2=5km/h, a w
ciągu
drugiej połowy tego czasu szedł pieszo z prędkością v3 = 3km/h. Oblicz średnią prędkość
człowieka w tej
podrózy.
może ktoś mi przybliżyć to zadanie ? w sesinie wyjaśnienia?
10 paź 21:34
Mort: jak by ktos byl tak mily i sprawdzil czy to bedzie Vsr≈4,74. z góry dzięki.
10 paź 21:47
ZKS:
Chyba w porządku ale niech ktoś mądrzejszy się wypowie.
10 paź 21:49
Mort: po chwili zastanowienia chyba nie bo wydaje mi sie ze policzylem tak jak by czas w trzech
odcinkach drogi byl taki sam ..
10 paź 21:51
Mort: up
10 paź 21:59
ZKS:
Chociaż jednak nie będzie to dobrze.
10 paź 22:02
10 paź 22:07
Święty:
Podstaw, przekształć, w pewnym momencie s ci sie zredukuje i podstawisz prędkości.
10 paź 22:17
Mort: no własnie tez to znalazłem i już analizuje

ale i tak wielkie dzięki za zainteresowanie się
moim problemem
10 paź 22:18
Bogdan:
Zwracam uwagę na treść zadania:
"... Następnie przez pierwszą połowę pozostałego czasu (a nie przez pierwszą połowę
pozostałej drogi) podróży jechał z prędkością v2=5km/h ..."
...
" ... a w ciągu drugiej połowy tego czasu (a nie w ciągu drugiej połowy pozostałej
drogi) szedł pieszo z prędkością v3 = 3km/h.
10 paź 22:58
Mort: Vsr≈5,7km/h
10 paź 23:17
Bogdan:

Odpowiedź v ≈ 5,7 moim zdaniem jest poprawna.
v − średnia prędkość na trasie od A do B,
s − długość drogi od A do B,
C − środek drogi
t − łączny czas jazdy od A do B
t
1 − czas jazdy od A do C
(t − t
1) − czas jazdy od C do B
| t − t1 | |
| − czas jazdy od C do D z prędkością 5 km/h oraz od D do B z prędkością 3 km/h. |
| 2 | |
| | t − t1 | | t − t1 | | s | | t − t1 | | s | |
x = 5* |
| , y = 3* |
| , x + y = |
| ⇒ 8* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | s | | 2 | | 7 | | 5 | |
s = 8(t − t1) ⇒ s = 8t − 8* |
| ⇒ s + |
| s = 8t ⇒ |
| s = 8t /* |
| |
| | 20 | | 5 | | 5 | | 7 | |
10 paź 23:48
Mort: dzieki wielkie

tez mi tak wyszlo w troche inny sposob robiac wiec przenajmiej mam pewnosc ze jest dobrze
10 paź 23:55