nie umiem sobie poradzić z tym:(
Irena: W trapezie równoramiennym krótsza podstawa ma długość 6√3, przekątna ma długość 18, a jeden z
kątów przy podstawie120 stopni. Oblicz pole i obwód trapezu.
10 paź 21:17
sushi_ gg6397228: rysunek zrobiony
10 paź 21:25
Irena: tak
10 paź 21:28
sushi_ gg6397228:
i co z niego wynika

jakies twierdzenie cosinusow dla: krotsza podstawa, przekatna , ramie,
kat miedzy ramieniem a podstawa
10 paź 21:31
Irena: nie wiem, nie widzę tego na stronie
10 paź 21:36
sushi_ gg6397228:
bo nie zrobilas rysunku; dlatego nie widzisz tego
10 paź 21:37
sushi_ gg6397228:
a tw cosinusow to otwieramy zeszyt lub podrecznik i czytamy to twierdzenie lub nawet wpisac w
google tw cosinusow
10 paź 21:37
Irena: szukam tej zależności, mam rysunek na kartce
10 paź 21:37
Irena: i gdzie jest cos 120 stopni?
10 paź 21:42
Irena: a to jest −cos 60 stopni
10 paź 21:44
sushi_ gg6397228:
wiec widac nie zrobilas rysunku, jak nie wiesz gdzie moze byc 120 stopni
cosinus 120= wzory redukcyjne do zastosowania lub patrzymy na wykres cosinusa
10 paź 21:44
Eta:

Ja to widzę tak

b=6
√3 a= 2b= 12
√3 , 2h=18 => h=9
Ob= a+b+2b= 5b= ..........
10 paź 21:48
Irena:

taki rysunek?
10 paź 21:49
Irena: zrobiłam dzięki Ecie

dzięki wielkie

a ty sushi nie dopieprzaj się, że rysunku nie miałam

zostałeś najsłabszym ogniwem
10 paź 22:00