silnia
krzychu:
Oblicz n :
10 paź 21:16
ICSP: Rozpisz.
Przecież jest wzór:
Pokaż jak rozpisujesz to ewentualnie poprawimy
10 paź 21:18
krzychu: ICSP rozpisuję:
| n! | | (n−1)! | |
| + |
| =16 |
| (n−1)!(n−n−1)! | | 2!(n−1−2)! | |
| (n−1)!n | | (n−1)! | |
| + |
| =16 |
| (n−1)! | | 2!(n−3)! | |
I jak dalej
10 paź 22:11
xXx: (n−1)!=(n−1)*(n−2)*(n−3)!
10 paź 22:14
krzychu: | | (n−3)!(n−2)(n−1) | |
n + |
| =16 |
| | 2! (n−3)! | |
i jak mam dalej zrobić ?
10 paź 22:22
b.: 2!=1*2=2; po wymnożeniu nawiasów dostaniesz równanie kwadratowe...
10 paź 22:26
krzychu: n+ n2−n−2n+2 =16/ *2
2n+2n2−6n +4 =32
2n2 −4n +4 =32
2n2 −4n +4 −32 =0
2n2 −4n −28=0
dobrze ?
10 paź 22:32
b.: nie, zapomniałeś o dwójce z mianownika (tej zapisanej jako 2!)
10 paź 22:37