wielomiany
Bigos: x3 + 4X2 + x − 6 > 0
10 paź 21:09
ICSP: ty patrz poprawił
10 paź 21:09
Trivial:
x=1 − OK.

Czyli podziel przez (x−1)
10 paź 21:10
ICSP: podziel przez (x−1)
10 paź 21:10
Bigos: (X2 + 5x + 6)(x − 1 ) > 0
10 paź 21:13
Trivial: teraz delta i już.
10 paź 21:13
ICSP: to nie koniec

Licz deltę
10 paź 21:13
Eta:

x
3+4x
2+x−6=(x−1)(x+2)(x+3)>0
x€ .............
10 paź 21:14
Eta:
10 paź 21:15
Bigos: (x+3)(X+2)(x−1) > 0
10 paź 21:16
Eta:
10 paź 21:16
Bigos: ale przez X+2 tez się dzieli
10 paź 21:17
Gustlik: Rozkładam schematem Hornera:
x3 + 4x2 + x − 6 > 0
"Kandydaci" na pierwiastek to: +−1, +−2, +−3, +−6
1 4 1 −6
1 1 5 6 0
x=1 jest pierwiastkiem.
(x−1)(x2+5x+6)=0
Δ=1, √Δ=1
x1=−3, x2=−2
Pierwiastki:
x=−3 v x=−2 v x=1
Prawe ramię od góry, bo a>0 (pierwszy wyraz) i wszędzie wykres przetnie oś OX, bo nie ma
pierwiastków parzystokrotnych.
Skorzystaj z rysunku Ety
Odp{ x€(−3, −2)U(1, +∞)
10 paź 23:39