wielomiany
Bigos: rozkład na czynniki
x3 − x2 − 17x − 15
10 paź 20:51
Trivial: x=−1?
10 paź 20:52
Bigos: wiem ze ma byc (x−5)(x+3)(x+1) tylko nie wiem jak to zrobić
10 paź 20:53
Trivial: Zauważ, że x=−1 jest OK i podziel przez dwumian (x+1). Potem delta i już.
10 paź 20:54
Tomek: W(−1)=0
robisz schemat Hornera i otrzymujesz:
(x+1)(x2−2x−15) a dalej liczysz delte, wyliczasz miejsca zerowe i sprowadzasz do postaci
iloczynowej tę funkcję kwadratową
10 paź 20:55
Bigos: czyli nie zawsze rozkładam przez wyłączanie przed nawias
10 paź 21:04
Bigos:
10 paź 21:05
Trivial: Można i przez nawias, ale tutaj łatwiej zauważyć i podzielić.
10 paź 21:05
Bigos: a jak by to szło przez nawias
10 paź 21:06