wielomiany
Bigos: x3 + x2 + x − 6 > 0
10 paź 20:41
ICSP: powodzenia...
Tylko wzory Cardano
10 paź 20:43
Bigos: co?
10 paź 20:46
Bigos: bieda się tego rozłożyć na czynniki
10 paź 20:47
Bigos: halo
10 paź 20:54
Trivial: bieda.
10 paź 20:54
ICSP: Vax przyjdzie to zrobi
10 paź 20:57
Bigos: naprawdę jest mi to potrzebna da się to rozłożyć na czynniki

czy nie

czy musze szukac
przez twierdzenie bezo uta
10 paź 20:57
Trivial: Mogę to zrobić, ale chyba mija się to z celem...
10 paź 20:57
ICSP: Trivial dawaj
10 paź 20:58
Trivial: Nie ma wymiernych pierwiastków − prawdopodobnie źle przepisałeś. Są niewymierne, ale obliczenie
ich jest trudne (aczkolwiek możliwe).
10 paź 20:58
Bigos: takie zadania chyba na maturze dają a wy mi tu z jakimiś wzorami Cardana wypadacie
10 paź 20:58
Trivial: Takich zadań na maturze nie dają.
10 paź 20:58
Vax: | | 1 | |
Podstaw x = y− |
| , potem dostaniesz coś postaci y3 + py + q = 0, podstaw y=u+v i pogrupuj |
| | 3 | |
tak, żeby dostać wzory Vietea dla równania kwadratowego o pierwiastkach u
2,v
2, dalej łatwo.
10 paź 20:59
Bigos: o jaki błąd walnąłem 4x2 ma być przepraszam was za to
10 paź 21:00
ICSP: Trivial zrób to

Prosimy
10 paź 21:00
Bigos: chociaż ten pierwszy przypadek tez bym rozważył jako zadnie
10 paź 21:00
Trivial:
Najpierw sprowadzamy do postaci kanonicznej poprzez podstawienie:
| | b | |
x = y + α, gdzie α = − |
| . |
| | 3a | |
Po podstawieniu otrzymamy równanie:
y
3 + py + q = 0
Gdzie:
Potem:
y
C =
3√−q/2 − √Δ +
3√−q/2 + √Δ
x = y
C + α.
Jeżeli ci się nudzi
ICSP, to możesz policzyć.
10 paź 21:02
Trivial:
Oczywiście rozwiązujemy równanie:
ax
3 + bx
2 + cx + d = 0.
10 paź 21:03
ICSP: Nie

Ja się bawię z grupkami
10 paź 21:03