złożenia
Magda: dane są funkcje f(x)= 2x+3, g(x)= 1x rozwiąż równania.
a) f◯g(x)= g◯f(x)
b) (f◯f◯f)(x)=5
10 paź 20:35
sushi_ gg6397228:
a jak definiowaliscie zlozenie funkcji na zajeciach
10 paź 21:06
Magda: f◯g(x)= g(f(x))
10 paź 21:08
sushi_ gg6397228:
wiec jak wyglada g(f(x)) = g(2x+3)=...
10 paź 21:10
10 paź 21:14
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
jezeli funkcji g(x)= |
| , bo tam zapisalas g(x)=1x |
| | x | |
10 paź 21:17
sushi_ gg6397228:
tamto wtedy jest OK;
10 paź 21:17
10 paź 21:19
Magda: | | 1 | |
trzeba to |
| wyliczyć ? |
| | 2x+3 | |
| | 1 | |
Mam problem z f(g(x)) ma to wyglądać po złożeniu |
| +3? |
| | 2x | |
10 paź 21:25
sushi_ gg6397228:
robisz rownanie i wyliczasz do "a"
OCZYWISCIE PAMIETAMY O ZAŁOŻENIACH−−> DZIEDZINA
10 paź 21:32
Magda: | | 2 | | 1 | |
f◯g(x)= g◯f(x) czyli: |
| +3 = |
| |
| | x | | 2x+3 | |
10 paź 21:46
Magda: tak to trzeba policzyc ?
10 paź 21:48
sushi_ gg6397228:
mamy rownanie, wiec trzeba np po lewej stronie wspolny mianownik a potem na krzyż policzyc
10 paź 21:52
Magda: podpunkt a wyszedl, dziekuje

a co z b ?
10 paź 22:00
sushi_ gg6397228:
f(f(x))= f(2x+3)=...
10 paź 22:00
Magda: nie wiem czy mam zrobić (2x+3)(2x+3), czy (4x+6)
10 paź 22:08
sushi_ gg6397228:
przeciez polcizylas wczesniejsze przyklady; za x wstawiamy wszedzie 2x+3
10 paź 22:13