To ja jestem głupi czy są złe wyniki podane ??
Dawid: (164)<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">−2−3 =
10 paź 20:34
Dawid: (164) do potegi − 23
10 paź 20:36
ICSP: 16
10 paź 20:36
Dawid: bo mi wychodzi 4 a niby powino być 16
10 paź 20:36
Dawid: można o wytłumaczenie
10 paź 20:37
Trivial: ICSP, jak tam algebra abstrakcyjna?
10 paź 20:38
ICSP: Trivial chyba zrobiłem drugie zadanie
10 paź 20:38
Dawid: bo ja pierwsze wyciągam pierwiastek 3 stopnia z 64 i później podnosze do potegi 2
10 paź 20:38
Trivial: waw.
10 paź 20:38
ICSP: | | 1 | |
( |
| )−2/3 = 642/3 = (3√64)2 = 42 = 16 |
| | 64 | |
10 paź 20:39
ICSP: nom

Dwie godziny na jedno zadanie

Teraz zaczynają się trudniejsze.
10 paź 20:39
Dawid: dzieki

ale mam jeszcze jeden przykład do rozwiązania bo też coś przekrecam

log
p{3} (3
2 *
√3)
10 paź 20:43
10 paź 20:45
Eta:
=5
10 paź 20:45
Trivial: Zamień podstawę na 3.

Albo skorzystaj z
Godziowzorów.
10 paź 20:45
ICSP: log3 (32 * 31/2 = log3 32,5 = 2,5
10 paź 20:45
Dawid: i właściwie nikt mi odpowiedzi nie udzielił

prosze o pomoc
10 paź 20:45
Dawid: eta jak ci wyszło 5
10 paź 20:47
Dawid: proszę
10 paź 20:48
Trivial:
log√3(32*√3) = log√332 + log√3√3 = 2log√33 + 1 = K
log√33 = log√3(√3)2 = 2.
K = 2*2 + 1 = 5.
10 paź 20:50
anmario: | | 1 | | 123 | | 1 | | 1 | |
( |
| )23 = |
| = |
| = |
| = |
| | 64 | | 6423 | | 3√642 | | (3√26)2 | |
| | 1 | | 1 | |
|
| = |
| = 2−4 albo: |
| | (22)2 | | 24 | |
| 1 | | 1 | |
| = |
| = 2−6 i teraz podnosimy to do 23 |
| 64 | | 26 | |
(2
−6)
23 = 2
−6*23 = 2
−4
Pozdrawiam
10 paź 20:51
anmario: A, do minus dwie trzecie. To oczywiście 16 wyjdzie, wystarczy wszędzie minus dostawić w
odpowiednich miejscach
10 paź 20:52
Dawid: dzieki boże za tą strone
10 paź 20:52
Eta:
1/ sposób
log
√33
2*
√3=x
(
√3)
x= 3
2*
√3
3
12x= 3
52
x=5
2/ sposób
| | log332*√3 | | | | 5 | | 2 | |
|
| = |
| = |
| * |
| = 5 |
| | log3√3 | | | | 2 | | 1 | |
3/ sposób
| | 1 | | 5 | | 5 | |
log√3 (32*√3)= |
| * |
| =2* |
| = 5 |
| | 12 | | 2 | | 2 | |
10 paź 20:56
Dawid: a (3 log4 64 ) do potegi − 2 =
10 paź 21:05
Dawid: wiem że was mecze

ale ja tez nie chce się meczyć później na spr a kasy nie mam na korki
10 paź 21:07
10 paź 21:08
Dawid: dziekuje
10 paź 21:15