Ciąg A i G
Karo: Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego i pierwszy wyraz ciągu geometrycznego równa się 8.
Drugie wyrazy tych ciągów też są równe. Jakie mogą być te ciągi, jeśli trzeci wyraz
ciągu geometrycznego stanowi 25/16 trzeciego wyrazu ciągu arytmetycznego?
10 mar 17:49
Eta: Rozwiazuję
10 mar 21:12
Eta:
a1 = 8
8, a2 , a3 --- tworzą ciąg arytm.
to : 2a2 = 8 + a3 to z def. ciagu arytm.
podobnie:
8, a2 , (25/16)*a3 ---- tworza ciag geom>
to z def ciągu mamy:
a22 = 8* (25/16)* a3
rozwiazując układ równań:
2a2 = 8 + a3 => a3 = 2a2 - 8
a22 = 8*( 25/16)*a3
a2 = 8*(25/16) *( 2a2 -8)
a22 = 25a2 - 100
a22 - 25a2 +100=0 Δ= 225 √Δ = 15
a2= ( 25 +15)/ 2 = 20 lub a2 = ( 25 - 15)/2 = 5
to a3 = 2*20 - 8 = 32 lub a3 = 2*5 - 8 = 2
mamy zatem dwa ciągi arytmetyczne:
8, 20, 32 r= 12
8, 5, 2 r = - 3
i dwa geometryczne:
8, 20, 50 q= 5/2
8, 5, 25/8 q= 5/8
10 mar 21:24