Przekształcenie zespolonej
pat: Mam taką liczbę zespoloną:
Moje pytanie: czy można to zrobić prościej niż przekształcanie na postać trygonomettryczną,
korzystanie z praw de Moivre'a a potem z powrotem na postać kanoniczną?
10 paź 20:23
ZKS:
z
1 =
√3 + 3i
| | 1 | | √3 | | π | |
|z1| = 2√3 cosφ = |
| sinφ = |
| ⇒ φ = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
z
2 =
√3 + i
| | √3 | | 1 | | π | |
|z2| = 2 cosφ = |
| sinφ = |
| ⇒ φ = |
| |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
| (2√3)40ei(40π/3) | |
| = 620ei(10π) = 620 |
| 220ei(10π/3) | |
10 paź 21:17
Trivial: pat, jak tam algorytm? Wpadłaś na coś?
10 paź 21:20
pat: Dzięki ZKS, nie miałem jeszcze "i" jako funkcji wykładniczej, więc niestety ta metoda odpada.
Wychodzi na to, że muszę to zrobić jak na wykładzie.
Trivial: zastanawiałem się trochę, jednak nic konkretnego mi do głowy nie przychodzi.
Aczkolwiek bardzo ciekawy problem, jak na coś wpadnę na pewno dam znać.
10 paź 21:33
Trivial: pat to on? ...
10 paź 21:34
pat: z tego co mi wiadomo to tak
10 paź 21:35
ICSP: pat i kot
kot i pat
10 paź 21:36
ZKS:
Szczerze mówiąc też nie miałem postaci wykładniczej liczby zespolonej ale
Trivial pokazał
ją i okazała się bardzo przyjemna.
10 paź 21:36
pat: raczej nie są przyjaciółmi od lat
10 paź 21:37
Trivial:
e
iφ jest najlepsze.
10 paź 21:37
ZKS:
Nie wiem właśnie czemu u mnie na studiach wykładowca powiedział że nie będzie jej pokazywał.
10 paź 21:41
Trivial: Jak to nie pokazał! W takim razie jego wykłady nie były zbyt koszerne.
10 paź 21:44
pat: u nas ktoś się spytał "co będzie jeśli i będzie wykładnikiem"? To powiedział wykładowca że to
troszkę później opanujemy
10 paź 21:44
Vizer: Trivial dzisiaj kolejne zadanie z serii ciekawe....
10 paź 21:47
Trivial:
Ja dzisiaj cały dzień się obijam.
10 paź 21:48
ZKS:
Właśnie powiedział że przyjdzie czas na postać wykładniczą.
10 paź 21:50
Trivial:
Vizer, jakież.
10 paź 21:50
Vizer: Liczb pierwszych jest nieskończenie wiele. Tylko kilka z nich spełnia
warunek:
sum
p(N)=N
gdzie:
sum
p(N) to suma p−tych poteg cyfr p−cyfrowej liczby N
np. sum
p(2012)=16+0+1+16=33
Należy napisać program odnajdujący wszystkie takie liczby.
Ale to już napisałem informacyjnie, nie musicie tego robić
10 paź 21:53
Trivial: o.o Po co robić takie dziwności.
10 paź 21:54
Vizer: Pytaj się mojego wykładowcy −.−
10 paź 21:55
pat: No to kolejne małe zadanko na główkowanie

Wykaż, że ∀
a,b ∊ G ∃
x,y ∊G a ◯ x = b oraz y ◯ a = b
∃ − w tym przypadku oznacza, że "istnieje dokładnie jeden"
Oczywiście można korzystać tylko z własności grup, nie mamy żadnych informacji jak wygląda
element neutralny ani przeciwny, nie mamy info że grupa jest abelowa

Ogólnie ta matma mi jakoś średnio idzie na tych studiach
10 paź 21:56
b.: można czasami (choć rzadko) zaoszczędzić rachunków zamieniając wyrażenie na jedną potęgę,
tutaj:
| | (√3 + 3i)2 | |
... = ( |
| )20 |
| | (√3 + i) | |
i teraz trzeba zamienić tylko jedną liczbę na postać tryg., konkretnie liczbę
(w tym przykładzie to nie zaoszczędzi rachunków)
to może być korzystne, jeśli dla kogoś najtrudniejszą rzeczą jest zamiana na postać tryg.

(tylko raz wtedy zamiast 2 razy)
10 paź 22:18
b.: w (i) weź x = a−1◯b
10 paź 22:19
pat: Dzięki, na pewno się przyda ze względu chociażby rachunkowych

x = a
−1 ◯ b − skąd mamy pewność, że a
−1 to element przeciwny? Przecież równie dobrze
mogłoby być −a (o ile dobrze rozumuję) Gdyby to było mnożenie to tak, jednak w tym przypadku
nie ma żadnych dodatkowych elementów takich jak el. odwrotny oraz
neutralnych.
10 paź 22:27
b.: to jest tylko kwestia oznaczenia −− każdy element ma (jakiś) element odwrotny.
10 paź 22:30
b.: słowo ,,przeciwny'' raczej stosuje się do przypadku notacji z dodawaniem (i przemiennością)
10 paź 22:31
pat: ok dzięki, spróbuje coś z tym pokombinować
10 paź 22:46