zadanie z fizyki, ruch falowy
kasien94: Jaka jest wartość maksymalnej prędkości cząsteczek wody, gdy przez wodę przechodzi fala
podłużna o amplitudzie A = 0,2 mm i długości λ = 10 m? Szybkośc rozchodzenia się fali w
wodzie v = 1450 m/s. Jest to zadanie ze zbioru ZAMKORU. Rozwiązanie z tyłu zbioru ma postać:
vczasteczek = 2πAv:λ = 0,182m/s. Skąd takie równanie? Skąd się ono bierze? Czemu ta prędkość
v= 1450 m/s jest w mianowniku? Proszę o wyjaśnienie i pomoc. Dziekuję
kasien94: Przepraszam, źle spojrzałam, teraz wyszło na to że nie umiem odróżnnić mianownika od licznika

− pomyliłam literki wzrokowo. Czemu v jest w liczniku, a λ w mianowniku?