rownania
DASTII1665: Dla jakich wartości parametru a równanie posiada .. . .. . . . . .. .
cos2x+3cosx−a=0
10 paź 19:49
Marczannn: Dla jakich wartości parametru a równanie posiada rozwiązanie
cos2x+3cosx−a=0
12 paź 17:59
Godzio:
cos2x = 2cos
2x − 1 (proponuję zajrzeć do wzorów

)
2cos
2x + 3cosx − 1 − a = 0 cosx = t ∊ <−1,1>
2t
2 + 3t − 1 − a = 0
Równanie posiada rozwiązanie gdy Δ ≥ 0 i rozwiązania znajdują się w przedziale <−1,1>
Więc warunki jakie trzeba postawić:
| ⎧ | Δ ≥ 0 | |
| ⎨ | f(1) ≥ 0 |
|
| ⎩ | f(−1) ≥ 0 | |
Część wspólna i masz wynik
12 paź 18:02
Marczannn: Nie rozumiem tylko dlaczego cos2x=2cos2x−1 bo we wszystkich wzorach znajduje ze cos2x=cos2x −
sin2x
12 paź 18:07
Godzio:
No tak, a dalej:
sin
2x = 1 − cos
2x
cos2x = cos
2x − (1 − cos
2x) = 2cos
2x − 1

Podobnie z sinusem:
cos2x = 1 − 2sin
2x, zapamiętaj te 3 formy
12 paź 18:08
Marczannn: Dzieki wielkie

juz rozumiem
12 paź 18:10
Marczannn: Δ=1
t1=−3−1/4=−1
t2=−3+1/4=−0,5
wiem ze to banalne i az sam zachodze w glowe ale popraw mnie jesli robie cos nie tak
12 paź 18:22