graniastosłup
kaska: Rozwiąż zadanie
1)Graniastosłup prawidłowy trójkątny ma krawędź podstawy 4 cm i krawędź boczną 3cm.
Oblicz pole powierzchni przekroju zawierającego krawędź jednej z podstaw i wierzchołek drugiej
podstawy tego graniastosłupa.
Jak mam rozwiązać to zadanie

?
10 paź 19:46
kaska: proszę może mi ktoś pomóc
10 paź 20:37
dero2005:

s − przekątna ściany = ramię trójkąta równoramiennego
s =
√42 + 32 =
√16 + 9 =
√25 = 5 tw. Pitagorasa
h − wysokość trójkąta równoramiennego
h =
√s2 − (42)2 =
√52 − 22 =
√25 − 4 =
√21 tw Pitagorasa
| | 4*h | | 4√21 | |
Pt = |
| = |
| = 2√21 cm2 → pole trójkąta |
| | 2 | | 2 | |
10 paź 21:42