Patt: Fizyka:
Wyznaczyć wektory d oraz e, które można otrzymać z podanych wektorów a,b,c:
a=5i−5j+10k
b=i+j
c=−6j−12k
d=2a−5b+c
e=(a∧b)c
Oblicz długości wszystkich wektorów oraz kąt pomiędzy wektorami.
Wszystko jest zapisane z wektorami, każdy symbol.
Wytłumaczcie mi jak mam to zacząć, spróbuję pokombinować coś samodzielnie.
10 paź 19:41
oonee: dodawanie wektorów − dodajesz współrzędne
a(xa,ya) + b(xb,yb)
a+b =(xa+xb,ya+yb)
ab to mnożenie?
10 paź 19:53
oonee: a b
10 paź 19:53
oonee: ten znaczek w e
10 paź 19:54
oonee: zapis (x,y,z) = i + j + k
10 paź 19:57
Patt: hm. Mogę popodstawiać to i powymnażać, tak jak robi się to w matematyce?
np.
d=2(5i−5j+10k)... itd. ?
10 paź 20:20
Patt: Odświeżam
10 paź 20:34
Patt:
10 paź 20:43
Patt: Nie mam pojęcia jak to rozwiązać, może ktoś pomóc ?
10 paź 20:50
Patt:
10 paź 21:01
Patt: Mam z tego jeszcze 4 prawie identyczne zadania do zrobienia, ale potrzebuję się na czymś
wzorować, aby ruszyć do przodu...
10 paź 21:06
Patt:
10 paź 21:15
Patt:
10 paź 21:36