całki i tylko całki
Dzastina: Nie mam pomysłu na taką całkę : ∫ arccos3x dx
10 paź 19:40
Trivial: Częściuj.
10 paź 19:43
10 paź 19:45
Dzastina: Częściuje, częściuje.. I nic mi sensownego nie wychodzi...
10 paź 20:04
Trivial:
najpierw
u = arccos
3x
v' = x
potem
u = arccos
2x
następnie
u = arccosx
v' = x
Robiłem w pamięci, mogą być niedopatrzenia.
10 paź 20:10
Trivial: są niedopatrzenia, na końcu i początku powinno być v' = 1.
10 paź 20:15
Dzastina: Sama nie wiem, co ja tam pogmatwałam... Całkując przez części dochodzę do czegoś takiego
| | −2arccosx*arcsinx | |
∫ |
| W sumie to −2 można sobie wyciągnąć.. |
| | √1+x2 | |
10 paź 20:21
Dzastina:
| | arcos2x | | arcos2x | |
∫arccos3xdx= f=arcos3x f'=− |
| =x arccos3x−∫− |
| *x |
| | √1−x2 | | √1−x2 | |
g'=1 g=x
10 paź 20:27
Dzastina: Całkując dalej w ten sam sposób doszłam do całki, którą tam wyżej nap i nie wiem co dalej...
10 paź 20:31
Trivial:
| | x | |
∫arccos3xdx =♪ xarccos3x + 3∫ |
| arccos2xdx = |
| | √1−x2 | |
=
♫ xarccos
3x + 3(−
√1−x2arccos
2x − 2∫arccosxdx) =
= xarccos
3x − 3
√1−x2arccos
2x − 6∫arccosxdx =
| | x | |
=☼ xarccos3x − 3√1−x2arccos2x − 6(xarccosx + ∫ |
| ) = |
| | √1−x2 | |
=
♪ xarccos
3x − 3
√1−x2arccos
2x − 6xarccosx + 6
√1−x2 + c.
♪: u = arccos
3x v' = 1
| | 3arccos2x | |
u' = − |
| v = x. |
| | √1−x2 | |
| | x | | −2x | |
♫: u = arccos2x v' = |
| = − |
| |
| | √1−x2 | | 2√1−x2 | |
| | 2arccosx | |
u' = − |
| v = −√1−x2 |
| | √1−x2 | |
☼: u = arccosx v' = 1
Woooo!
10 paź 20:32
Dzastina: Całkując dalej w ten sam sposób doszłam do całki którą tam wyżej na i za którą nie wiem jak sie
zabrać...
10 paź 20:33
Dzastina: Już znalazłam swojego błęda w drugiej nutce

Jejku, Ty to chyba wszystkie całki, z którymi nie mogę sobie poradzić mi rozwalisz
10 paź 20:39
Trivial: Całki są proste, wymagają tylko troszkę cierpliwości.
10 paź 20:40
Dzastina: A... Cierpliwości.. Od dzisiaj będę cierpliwa...

Potrenuje sobie troszke jeszcze, może
nałapie wprawy
10 paź 20:45