Znajdź wszystkie grupy składające się z trzech kolejnych liczb całkowitych spełn
eliza711: Znajdź wszystkie grupy składające się z trzech kolejnych liczb całkowitych spełniających
twierdzenie Pitagorasa a2+b2=c2
10 paź 19:37
ceaser I: Δegipski boki 3,4,5
10 paź 19:45
eliza711: To to i ja wiem ale jak to wykazać przez ułożenie odpowiedniego równania.
10 paź 19:50
ICSP: n− pierwsza
(n+1) − kolejna
(n+2) − kolejna
n2 + (n+1)2 = (n+2)2
10 paź 19:54
eliza711: A móglyś mi to rozwiązać... bo też tak robilam ale za nic nie wychodzi mi n=3...
10 paź 19:55
ICSP: (a+b)2 = a2 + 2ab + b2
po wymnożeniu i uporządkowaniu:
n2 − 2n − 3 = 0
Pamiętaj że n > 0
Sama wymnóż i uporządkuj jak wyjdzie ci zły trójmian to znaczy że gdzieś masz błąd.
10 paź 20:06
eliza711: sorry ale z tego tak naprawde nic nie wynika... czy nie można tego napisać w formie n=3

?
chyba że się myle ...
10 paź 20:09
ICSP: jak to nic nie wynika

dostajesz rozwiązanie tego równania : n = 3
Chyba ze jeszcze nie miałaś funkcji kwadratowej.
10 paź 20:15
eliza711: Nie mieszkam w Polsce, wiec czy mógłbyś mi dokładniej wytłumaczyć o co chodzi z tą funkcją
kwadratową, bo moze ja bralam a nawet o tym nie wiem...
10 paź 20:20
ICSP: ax
2 + bx + c
Δ = b
2 − 4ac
kojarzysz?
10 paź 20:23
eliza711: Ok wielkie dzięki
10 paź 20:27
ICSP: kojarzysz?
10 paź 20:28
ICSP: albo można też się fajnie pobawić

(n−1)
2 + n
2 = (n+1)
2
i wtedy otrzymasz
n
2 −4n = 0
n(n−4) = 0
n = 0 − sprzeczne
n = 4
czyli trójkąt ma boki 3,4,5
10 paź 20:32