przekrój osiowy walca
ziom: Przekroj osiowy walca jest kwadratem o polu 196cm kwadratowego.Oblicz ile dm ma dlugosc
promimenia podstawy tego walca.
10 paź 19:26
dero2005:

wzór na przekrój osiowy walca
P
o = 2r*h gdzie r − promień walca h − wysokośc walca
w zadaniu przekrój osiowy jest kwadratem, więc
2r = h
czyli
P
o = 2r*2r = 4r
2
| | Po | | 196 | |
r2 = |
| = |
| = 49 cm2
|
| | 4 | | 4 | |
r =
√49 = 7 cm = 0,7 dm
10 paź 19:38
ziom: dzieki dero
10 paź 19:40
kasia25: Przekroj osiowy walca jest kwadratem o polu 144cm kwadratowego.Oblicz ile dm ma dlugosc
promimenia podstawy tego walca.
31 paź 15:46
dero2005:

d = 2 r − średnica
h − wysokość
h = d − przekrój osiowy jest kwadratem
d*d = 144 cm
2
d =
√144 = 12 cm
r =
d2 =
122 = 6 cm = 0,6 dm
31 paź 17:35
Wilk: Dzięki, bardzo pomogło
25 lis 21:17