Liczby zespolone.
Proszę o pomoc: obliczyć.
wynik przedstawić w postaci algebraicznej.
(1+√3) 17
10 paź 19:16
oonee: wzór moivre'a coś ci świta ?
z=|z|(cosα+isinα)
zamieniaj na postać trygonometryczną, |z|
17 argument *17, jakieś wzorki redukcyjne i z
głowy, jak naprawde nie wymyślisz to napisz co tam naskrobałeś
10 paź 19:20
xXx: tyle, że to co napisałeś to iczba rzeczywista
10 paź 19:21
Basia:
to już dzisiaj było, z tym samym błędem, czyli Twoje
poszukaj swojego poprzedniego postu, masz tam wszystkie wskazówki
10 paź 19:22
oonee: zakładam że
√3 = i
√3
10 paź 19:24
oonee: a=1
b=√3
|z|=√a2+b2
reszte wzorków masz
10 paź 19:25