Logarytmy:
Justyna: 1) log16 36 4√6
10 paź 19:02
Basia:
możesz wprost z definicji
log1/6 364√6 = x ⇔
(16)x = 364√6
teraz zapisz 16 i liczbę 364√6 w postaci jednej potęgi liczby 6 (oczywiście każdą
oddzielnie)
i porównaj wykładniki
10 paź 19:31
Justyna: log16 36 4√6
(16)=364√6
(16)x=62*614
16x=694
i co dalej?
10 paź 19:52
Justyna: oczywiście te ułamki (614 i 694) są w postaci potęgi tylko nie wiedziałam jak to
zapisać...
10 paź 19:54
Justyna: dziękuję za wskazówki już doszłam jak to zrobić
10 paź 19:58
Basia:
614
6 ^^ { u {1}{4} } bez spacji i oczywiście tylko jeden "daszek"
10 paź 20:03
Justyna: dzięki

ciężko zapisywać te przykłady z tymi ułamkami itp.

hehe
10 paź 20:15