Proszę o jakiekolwiek wskazówki
k.o.: Rzucamy n razy symetryczną monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że choć raz otrzymamy orła?
10 paź 18:56
Basia:
|Ω| = 2
n
A' − ani raz nie wypadnie O ⇔ wypadły same R
|A| = 1
P(A) = 1 − P(A') = .....
podstaw i przekształć do postaci ułamka
10 paź 18:59
Trivial:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P = |
| + |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + ... + |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2n | |
| | 1 | | 1 | |
= suma n wyrazów ciągu geometrycznego o a1 = |
| i q = |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1−qn | | 1 | | | | | | 1 | |
= a1 |
| = |
| * |
| = |
| = 1− |
| . |
| | 1−q | | 2 | | | | 2−1 | | 2n | |
10 paź 19:02
Trivial:
O, można było tak prosto.
10 paź 19:05
Basia:
10 paź 19:07
krystek: Trival lata praktyki
Basi
10 paź 19:15
Trivial: Po prostu nie zastanowiłem się na początku, tylko poleciałem z drzewem.
10 paź 19:19
krystek: Woda na młyn dla Gustlika Oczywiście żartuję!
10 paź 19:27
rucia020: Trivial z drzewem to ja mam problem
10 paź 19:29