równanie
gupol: prosze o pomoc
x3−2x2−9x+18=0
x2(x−2)−9(x+2)=0
jest tu wzór skróconego mnożenia x2−4=(x−2)(x+2)
wiec (x−3)(x+3)(x−2)(x+2)=0
wiec sa 4 rozwiazania:
3,−3,−2,2?
bo w odp sa tylko 3 odpowiedzi i nie ma tam −2, prosze o pomoc
10 paź 18:56
gupol: pomoze ktos? x mialo nalezec do R
10 paź 19:02
ceaser I: x2(x−2)−9(x−2)=0
10 paź 19:05
krystek: a co Ty powymyślałe? x2(x−2)−9(x−2)=0
(X2−9)(x−2)=0
(x−3)(x+3)(x−2)=0
10 paź 19:07
ICSP: zauważ że (x−2) jest wspólnym czynnikiem i to właśnie (x−2) wyciągasz przed nawias:
(x−2)(x2 − 9)
10 paź 19:07
rucia020: x
3 − 2
2 − 9x + 18 = 0
x
2(x−2) −9(x−2) = 0
x
2−9=0
x
2=9/pierwiastek
x=3
x= −3
x−2=0
x=2
masz wyznaczone trzy x

czyli D=R\ {−3,2,3}
10 paź 19:10
krystek: rucia020 A co oznacza zapis D=R/{−3,,2,3} ?
10 paź 19:13
gupol: ahh no tak pomyliłam znaki, dziekuje wam inaczej by nie w drugim nawiasie zamiast − dałam +
10 paź 19:15
rucia020: a sorry sorry to nie to

ale rozwiazałam dobrze
10 paź 19:16
rucia020: a mi ktoś pomoże ?
10 paź 19:17
10 paź 19:20