nie mam pojecia jak to zrobic ; < POMOCYYYY!
alek: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 10cm a jego pole powierzchni
bocznej jest równe 120cm2. oblicz miarę kąta nachylenia wysokości ściany bocznej do podstawy
ostrsłupa.
10 paź 18:55
dero2005:

dane a = 10 cm
P
b = 2a*h
s = 120 cm
2
liczymy h
s → wysokość ściany bocznej
| | Pb | | 120 | |
hs = |
| = |
| = 6 cm
|
| | 2a | | 2*10 | |
liczymy miarę kąta α
| | a2 | | 102 | | 5 | |
cos α = |
| = |
| = |
|
|
| | hs | | 6 | | 6 | |
cos α = 56
α = 33
o33'26''
10 paź 19:29