;/
rucia020: Potrafi ktoś prawdopodobieństwo metodą drzewka

POMOCY

! ...
10 paź 18:54
Basia:
napisz po prostu treść zadania, albo zadawaj pytania
co Ci mamy tu odpowiedzieć ?
TAK, TAK, TAK
10 paź 19:34
rucia020: Z dworca prowadzą dwa wyjscia : wyjscie A na przystanek autobusowy oraz B na postój taksowek.
Stwierdzono,że pasażer wychodzi wyjsciem A z prawdopodobieństwem 70 % , a wyjsciem B − z
prawdopodobienstwem 30%. Losowo wybrano trzech pasażerów. Oblicz prawdopodobienstwo tego, że :
a) wszyscy wybiorą wyjscie A
b)wszyscy wybiora to samo wyjscie
c) jeden wybierze wyjscie A a pozostali dwaj − wyjscie B
d) tylko dwaj z nich wybiora to samo wyjscie.
10 paź 19:40
rucia020: muszą być drzewka.
10 paź 19:41
Basia:

teraz wybieraj odpowiednie gałązki i licz
w "ramach" jednej gałązki działa reguła mnożenia
różne gałązki to dodawanie
np.
wszyscy wybiorą to samo wyjście:
dwie gałązki A−A−A i B−B−B
czyli
P = 0,7*0,7*0,7 + 0,3*0,3*0,3 = ..... dokończ rachunki
10 paź 19:55
rucia020: dziękuje bardzo

mam jeszcze dwa zadania...
Zad:1 W urnie znajduja sie 3 kule biale i 7 czarnych. Losujemy jedna kule.
Jesli wylosowana kula jest biala to rzycamy zwykla kostka do gry, a jesli czarna to rzucamy
kostka czworoscienna (na scianach tej kostki sa liczby od 1 do 4). Oblicz prawdopodobieństwo
że wynik otrzymany na kostce jest liczba pierwsza.
Zad:2 Wybieramy trzy karty z talii 24kart, skladajacej sie ze wszystkich figur oraz dziewiatek
i dziesiatek. Jakie jest prawdopodobienstwo ze:
a) wszystkie wylosowane karty to kiery
b)wsrod tych kart jest jedna figura
c) wsrod tych kart jest as ?
10 paź 20:02
Karola 22 : zadanie 1
w sumie w urnie jest 10 kul czyli rysujac drzewko masz
/ \
3/10 / \ 7/10
/ \
B CZ
/ \ / \
3/6 / \ 3/6 2/4 / \ 2/4
/ \ / \
oczka 2,3,5 1,4,6 2,3 1,4
lb pierwsze nie l.p lb pierwsze nie liczby pierwsze
rozwiązanie:
| 3 | | 3 | | 7 | | 2 | | 3 | | 7 | | 1 | |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| |
| 10 | | 6 | | 10 | | 4 | | 20 | | 20 | | 2 | |
7 lis 22:12
Gustlik: Matematyka z plusem III klasa LO. Poznaję te zadania.
Szczerze mówiąc to z kartami proponowałbym kombinatoryką, bo krzakoterapią to Ci wyjdzie dąb
Bartek. To NIE JEST ZADANIE NA KRZAKOTERAPIĘ, matematyka to nie przyroda, busz to potrzebny
nie jest.
Wskazówka: symbol Newtona
https://matematykaszkolna.pl/strona/1014.html .
kombinacje
https://matematykaszkolna.pl/strona/1015.html .
Drzewka są do zadań z PRAWDOPODOBIEŃSTWA WARUNKOWEGO I CAŁKOWITEGO, A TO JEST NA ROZSZERZENIU.
| | | | | | 8! | |
|B|= | * | =16* |
| =448 (reguła mnożenia: kombinacja 1 figury * kombinacja 2 |
| | | | 2!*6! | |
innych kart − kombinacje się mnoży, gdy losujemy elementy różnych rodzajów)
| | 448 | | 112 | | 56 | |
P(B)= |
| = |
| = |
| |
| | 2024 | | 506 | | 253 | |
|C| − zwróć uwagę, że nie napisali JEDEN as, tylko as, a więc mogą być 2 a nawet 3 asy. Czyli
CO NAJMNIEJ JEDEN AS, tak należy to rozumieć.
Liczymy zdarzenie przeciwne C' − nie wylosowano asa, (czyli losujemy 3 inne karty z 20) bedzie
jeden przypadek do rozpatrzenia, a nie trzy.
| | 1140 | | 285 | |
P(C')= |
| = |
| |
| | 2024 | | 506 | |
| | 285 | | 221 | |
P(C)=1−P(C')=1− |
| = |
| |
| | 506 | | 506 | |
8 lis 00:47
Basia:

Żaden dąb Bartek nie wyjdzie
do (a) dzielę talię na dwie grupy (6 kart kier) i (18 kart innego koloru)
i tylko ta czerwona gałązka mnie obchodzi, reszty nie rysuję bo i po co
i tyle
do (b) dzielę talię na (16 figur) i (8 pozostałych); rysuję podobnie
do (c) dzielę na (4 asy) i (20 pozostałych)
i tylko tu trzeba całe drzewko narysować; raptem osiem gałązek
8 lis 02:50