;/
Syluśka ;): Trivial

Kubek ma kształt walca o średnicy 6cm i wysokości 9 cm napełniono go herbatą która
zajęła 80% jego pojemności Ania wrzuciła do kubka kawałek cytryny i wtedy poziom herbaty
podniósł sie o 4 mm oblicz objętość wrzuconej cytryny
10 paź 18:51
Trivial: Już odpowiedziałem w drugim temacie.
10 paź 18:53
Basia:
cytryna podniosła poziom herbaty o 4mm = 0,4 cm
czyli jej objętość jest równa objętości walca, w którym r=3 h=0,4
pozostałe dane są tu całkowicie zbędne
10 paź 18:55
10 paź 18:56
Syluśka ;): wychodzi 3,6 a ma byc 11,3
10 paź 19:00
Trivial: Wychodzi 11.3, sprawdź swoje obliczenia.
10 paź 19:04
Syluśka ;): V = πr
2*H
V = π3{2} * 0,4 =3,6

co jest nie tak ?
10 paź 19:06
Trivial:
3,6 jest nie tak. reszta dobrze. Nie wiem jak to liczysz.
10 paź 19:07
Syluśka ;): no z tego tak wychodzi podaj swoje działanie
jeżeli 32 to jest 9 wiec 9*0,4 = 3,6
10 paź 19:08
Trivial: a z π co się stało?
10 paź 19:09
Syluśka ;): do tego mam doliczyc 3,14 ?
10 paź 19:10
Trivial: 3,14*3,6 = ...?
10 paź 19:11
Syluśka ;): 11,3 no tak ... ale nigdy to π nie było doliczane więc dlaczego ?
10 paź 19:11
Trivial: Jak to nigdy nie było doliczane? Powinno być (ewentualnie zostawić w formie 3,6π, ale w tego
typu zadaniach używamy przybliżenia).
10 paź 19:13
Syluśka ;): czyli te 80% nie miało znaczenia ?
10 paź 19:15
Syluśka ;): we wczorajszych zadaniach nie było doliczane i wyszło dobrze i dostałam 4 z odpowiedzi
10 paź 19:15
Trivial: Nie miało. Tak samo 9 cm.
10 paź 19:15
Syluśka ;): Dzięki

nadajesz sie na korepetytora

a może juz nim jestes szkoda ze nie mam
kontaktu do Ciebie
10 paź 19:17
Trivial: 
Zastanów się: czy objętość plasterka cytryny jest zależna od tego do jakiej wysokości
została nalana woda? Raczej nie. A od wysokości szklanki też raczej nie.
10 paź 19:18
Syluśka ;): Mi trzeba to łopatologicznie tłumaczyc jak nie wpadne sama i ktos mnie nie naprowadzi
to lipa
10 paź 19:21