Równanie z parametrem...
Kinga: Dla jakich m pierwiastki równania x2−(m−3)x+m−1=0 spełniają warunek x12x2+x1x22+x1x2=2
?
Męczyłam się nad tym 2 na wszelkie sposoby ale nie wychodzi mi ... PROSZĘ kogokolwiek o
rozwiązanie tego krok po kroku... Muszę to mieć na jutro
10 paź 18:26
Święty: Kiedy rownanie kwadratowe ma dwa pierwiastki? W warunku wyciągnij x1x2 przed nawias i
skorzystaj z wzorów Viete'a.
10 paź 18:32
Kinga: keidy delta jest większa od zera
10 paź 18:40
Kinga: dalej mi nie wychodzi... nie umiem tego.
10 paź 18:45
krystek: x1x2(x1+x2+1)=2 i teraz wzory Viete'a x1*x2=... X1+x2=... podstawiasz i liczysz
10 paź 18:57
krystek: Δ=[−(m−3]2−4*1*(−1)=....
Δ>0 gdy......>0
10 paź 18:59