Oblicz błąd bezwzględny i błąd względny każdego z podanych przybliżeń
Kaasia : Oblicz błąd bezwzględny i błąd względny każdego z podanych przybliżeń:
9.50zł≈10 zł
199zł≈200zł
10 paź 18:06
Kaasia : Pomóżcie sama sobie nie poradzę
10 paź 18:10
dero2005:
np.
10 − 9,50 = 0,50 zł → błąd bezwzględny
| 10−9,50 | |
| *100 = 5,26% → błąd względny |
| 9,50 | |
10 paź 18:15
dero2005:
błąd bezwzględny Δx = x − x
o
x − wartość zmierzona
x
o − wartość dokładna
błąd względny
Δx = różnica między wartością zmierzoną a dokładną
10 paź 18:43