ciągi
kkkkk111: wyznacz wzór na ogólny wyraz nieskończonego ciągu arytmetycznego, wiedząc ze suma dziesieciu
poczatkowych jego wyrazow wynosi 145, a pierwszy, drugi oraz szosty wyraz tego ciagu w podanej
kolejnosci tworza ciag geometryczny.
10 paź 18:05
kkkkk111: proszę o pomoc
10 paź 18:15
Bizon:
S10=a1+9r 145=a1+9r ... a1=145−9r
a1(a1+5r)=(a1+r)2
a12+5a1r=a12+2a1r+r2 ... r2−3a1r=0 ... r(r−3a1)=0
10 paź 18:29
Bizon: przepraszam ...pomyłka
10 paź 18:32
Bizon: S10=10a1+45r ... 145=10a1+45r
a1(a1+5r)=(a1+r)2 ... r(r−3a1)=0
... i dwa rozwiązania
1) r=0 a1=14,5 ... ciąg geometryczny też stały q=1
2) r=3a1
10 paź 18:48
Bizon: i po wstawieniu do a1=145−9r a1=1 r=3
10 paź 18:49
kkkkk111: a jak wyznaczy wzor na wyraz ogolny?
10 paź 20:40
kkkkk111: a ok juz wiem
10 paź 20:41