Rower kosztował 800zł, ale jego cenę obniżono o 15%, a potem jeszcze o 10%...
Karla: Rower kosztował 800zł, ale jego cenę obniżono o 15%, a potem jeszcze o 10%. Ile teraz kosztuje
ten rower?
10 paź 18:00
Kaasia : Pomóżcie sama sobie nie poradzę
10 paź 18:11
Karla : idź do swojego bo ja też nie potrafię !
10 paź 18:12
dero2005:
I − obniżka
800−15% = 800 − (800*0,15) = 800−120 = 680 zł
II − obniżka
680 − 10% = 680 − (680*0,10) = 680 − 68 = 612 zł
albo tak
skoro obniżono o 15 % to zostało 85 % poprzedniej ceny i dalej jeżeli obniżono o 10% to
pozostało jeszcze 90% poprzedniej ceny. najpierw cenę wyjściową mnożymy przez 0,85 i to co
wyjdzie mnożymy przez 0,90
85% = 0,85 90% = 0,90
[(800*0,85)*0,90] = 612 zł
10 paź 18:36