macierz rozbić na czynniki trójkątne
gwiazda: Jak macierz taka rozbić na czynniki trójkątne?
Macierz jest taka [1 0 0 0] [R11 0 0 0 ] * [R11 R12 R13 R14]
[0 2 1 1]= [R12 R22 0 0] [0 R22 R23 R24]
[0 1 3 2] [R13 R23 R33 0] [0 0 R33 R34]
[0 1 2 3] [R14 R24 R34 R44] [0 0 0 R44]
Jak wyznaczyć każdy z tych R ? jakiś wzór zna ?
10 paź 17:47
gwiazda: Ma ktoś jaki pomysł ?
10 paź 18:27
Basia:
a wiesz jak się mnoży macierze ?
w1*k1 =R112 = 1 ⇒ R11 = 1 lub R11 = −1
w1*k2 = R11*R12 = 0 ⇒ R12=0
i tak dalej
10 paź 19:41
gwiazda: To wiem Basiu ale potem masz już bardziej skomplikowane i już nie jest tak łatwo . A pierwszy
wiem , że 1.
10 paź 20:10
Trivial: Mnożąc po kolei i kolejno przyrównując wyliczysz wszystko.
10 paź 20:12
10 paź 20:13
gwiazda: Dzięki wielkie

pobawiłam się i wyszło
10 paź 21:05