Równanie z parametrem.
MartynaaA: dla jakich m równanie x2−2mx+m+3=0 ma dokładnie jedno rozwiązanie? Podaj to rozwiązanie.
Potrzebuję to na jutro, proszę o pomoc !
10 paź 17:25
Asia: Podpowiedz : ile wynosi wynosic delta, zeby rownanie mialo dokladnie jedno rozwiazanie?
10 paź 17:27
Asia: ile musi wynosic*
10 paź 17:27
krystek: Δ=0
10 paź 17:28
MartynaaA: musi byćrówna 0
10 paź 17:28
Asia: Wiedzac to, chyba nie powinno byc problemu z wyliczeniem parametru m, co nie?
10 paź 17:34
Kasia: wyszło mi, że m=6 (nie wiem czy dobrze) ale jak podać to jedno rozwiązanie ?
10 paź 17:37
krystek: Wstawiaz za m do równania otrzymaną liczbę i sprawdź czy Δ=0 i liczysz x1=x2=
10 paź 17:38
Kasia: skoro Δ=0 to ma tylko jeden pierwiastek prawda? i jak podstawiam to mi nie wychodzi,
cholera....
10 paź 17:40
krystek: Ale m=6 nie da Δ=0
10 paź 17:40
MartynaaA: Mi też nie wychodzi... mógłby ktoś mi to rozjaśnić ?
10 paź 17:41
MartynaaA: podstawiam za m do wzoru x2−2mx+m+3=0 wychodzi mi Δ>0 tzn, że jest źle prawda? bo m musi być
takie, że Δ musi byćrówna 0
10 paź 17:43
krystek: Δ=(−2m)2−4*1(m+3)=....
10 paź 17:43
MartynaaA: wyszło 4m2−4m+12 teraz z tej delty obliczyć m ?
10 paź 17:47
krystek: Ppiszesz Δ=0 gdy m2−4x−12=0 (pomyliłas znak ma być −12 a nie 12)
dzielisz obustronnie przez4 i liczysz
10 paź 17:52
MartynaaA: kurde poplątało mi się wszystko, czy byłbyś tak miły i napisał mi to krok po kroku ?
10 paź 17:58
krystek: m2−−m−3=0
Δ=(−1)2−4*1*(−3)=....
√Δ=...
m1=...
m2=...
i wstawiasz do równania z m i obl x1 i x2
10 paź 18:09
MartynaaA: skąd się wzięło m2−−m−3=0? ...
10 paź 18:16
MartynaaA: Proszę aby mi ktoś to zrobił od początku do końca bo mi sie miesza wszystko...
10 paź 18:19
krystek: 4m2−4m −12=0/4
m2−m−3=0
10 paź 18:20
krystek: Trudno ,policz ja sprawdzę !
10 paź 18:25
janusz94: MartynaaA Ty tępa pizdo

Jesli wychodzi Ci 4m
2−4m−12=0 to jest to dalej równanie kwadratowe, tak?
Więc liczysz drugą delte
10 paź 18:34
MartynaaA: m2−−m−3=0
Δ=13
m1=−1−√132
m2=−1+√132
Tak ?
10 paź 18:36
Święty: Janusz, licz się ze słowami. Nie wnoś nam tutaj określeń podsłyszanych w domu...
10 paź 18:40
janusz94: Tak, a potem rysujesz oś X, zaznaczasz ten dziwny wynik i zapisujesz kiedy delta jest równa
zero. Czyli odczytasz, ze delta=0 <=> gdy m1= −1
√13/2 i m2= −1+
√13/2 , dzifko
10 paź 18:41
janusz94: Sorry tato
10 paź 18:42