Wyznacz stosunek pola rombu do pola koła wpisanego w ten romb.
Natalek: Obwód rombu jest o 21 większy od jego boku, a kąt rozwarty ma miarę 135 stopni.
Wyznacz stosunek pola rombu do pola koła wpisanego w ten romb.
tyle udalo mi sie zrobic:
{4a=obw
{a+21=4a
a=7
P. rombu=a
2*sin 45=49*
√2/2=24,5
√2
P=a*h
a*h=24,5
√2
7h=24,5
√2
h=24,5
√2/7
PROSZE O POMOC W DOKONCZENIU ZADANIA

!
10 mar 16:34
Mickej: No więc tak

środek okręgu to punkt przecięcia się przekątnych narysuj sobie rąb
przekątne wpisz w ten rąb okrąg i zaznacz promień okręgu nie muszę ci przypominać że
tworzy on kąt prosty z bokiem rąbu jesli to zrobisz to zobaczysz 2 trójkąty podobne
chyba

ale gdybyś nie wiedziała o które chodzi to już mówię bok i połowy przekątnych to
jeden a promień część boku rąbu i połowa przekątnej drógi układasz sobie równanka z
talesa i masz
10 mar 17:04
Natalek: jak mozesz to napisz mi rozwiazanie bo jakos nie potrafie sobie tego wyobrazic
10 mar 17:11
Mickej: będziesz miała taką proporcje
p- krótsza przekątna
q- dłuższa przekątna
r- promień okregu
a- bok
r 1\2q
---- =------------
1\2p a tu już jesteś sama w stanie sobie to wyznaczyć i policzyć
10 mar 17:33
Natalek: dzieki
10 mar 19:26
guga:
Mickej!( jesteś WIELKI)... ale czy....
Wiesz że r= h/2 rombu ? i po problemie!
Zapamiętaj ..... przyda się ta informacja ( na maturę)
11 mar 02:07