równanie
Daria: x3 + 5x2 − x − 5 = 0. mam pytanie odnośnie tego równanie zawsze liczymy deltę a teraz jak jest
na pocztku do potęgi 3 to co wtedy
10 paź 17:07
rumpek:
wyciągasz (grupujesz wyrazy)
x2(x + 5) − (x + 5) = 0
(x2 − 1)(x + 5) = 0
(x − 1)(x + 1)(x + 5) = 0
10 paź 17:08
Święty: x3+5x2−x−5=0
x2(x+5)−1(x+5)=0
(x2−1)(x+5)=0
(x−1)(x+1)(x+5)=0
10 paź 17:09
Daria: i jak to obliczę to wracam do tej samej postaci

to ja wtedy deltę ?
10 paź 17:12
Trivial: o.o
10 paź 17:14
Daria:
10 paź 17:15
Trivial: Dlaczego tak uparcie chcesz liczyć deltę?
10 paź 17:16