dane są punkty ...
Daria: Dane sa punkty A(−3; 4),B(1;−3),C(4; 2). Wyznacz odległosc punktu B od prostej
AC. o co tu chodzi ?
10 paź 16:56
VEVO: wyznacz równanie prostej |AC| (y=ax+b)
i skorzystaj ze wzoru na odległość prostej od punktu
10 paź 16:58
Daria: hmm .. możesz mi to wytłumaczyć
10 paź 17:01
Daria: proszę wytłumaczcie mi to
10 paź 17:08
dero2005:
wyznaczamy równanie prostej AB
− liczymy współczynnik kierunkowy prostej AB wg wzoru
| | yB−yA | | −3−4 | | −7 | |
aAB = |
| = |
| = |
| = −74
|
| | xB−xA | | 1+3 | | 4 | |
− liczymy równanie prostej AB wg wzoru
y
AB = a
AB(x − x
A) + y
A lub y
AB = a
AB(x − x
B) + y
B
my wyliczymy wg pierwszego wzoru, czyli
y
AB = −
74(x +3) + 4 = −
74x −
214 +
164 = −
74x −
54
przekształcamy równanie z postaci kierunkowej na ogólną Ax + By + C = 0
−
74x − y −
54 = 0 |*(−4)
7x + 4y + 5 = 0
liczymy odległość punktu C od prostej AB wg wzoru
| | |A*xo + B*yo + C| | |
d = |
| gdzie A = 7 B = 4 C = 5
|
| | √A2 + B2 | |
x
o = x
C = 4 y
o = y
C = 2
podstawiamy do wzoru i liczymy
10 paź 18:06
dero2005:
zrobiłem pomyłkę, bo wyliczyłem odległość punktu C od prostej AB
wystarczy, że pozamieniasz odpowiednie liczby i nie będziesz miała kłopotu z tym zadaniem
czyli zamiast współczynnika a
AB policzysz współczynnik a
AC itd
powodzenia
10 paź 18:10