logarytmy
lol: jak obliczyc log przy podst 9 z 27?
10 paź 16:00
ICSP: 9x = 27
32x = 33
2x = 3 ...
10 paź 16:01
lol: a jak mam takie coś?:
10 paź 16:04
ICSP: nie wiesz jak obliczyć 2x = 3
10 paź 16:06
lol: dowodnij że log95 * log2527=3/4 to:
log95/log99 * log927/log925= log9}5/1 * 3/2/log925 = 3/2log{9}5/log{9}25=
log953/2/log925= 53/2 :52 ?
10 paź 16:08
lol: dobrze to zrobiłam?
10 paź 16:08
ICSP: bbardzo trudno jest odczytać to co napisałaś więc spróbuję to napisać.
| | log9 27 | | log9 27 | | 3 | | 1 | | 3 | |
log9 5 * |
| = |
| = |
| * |
| = |
| c.n.u. |
| | log9 25 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
10 paź 16:12
lol: aa no tak nie chciało mi wyjść bo trzeba do wspólnej podstawy sprowadzić tlyko jeden logarytm a
nie oba..
10 paź 16:16
lol: już rozumiem dziękuje, a to w mianowniku rozłożyłeś na 2log95 i dlatego została 2
10 paź 16:19
ICSP: wiem co zrobiłem, ale dzięki że mnie uświadomiłeś/aś
10 paź 16:21
lol: hehe

nie ja się po prostu upewniam czy właśnie tak było
10 paź 16:26
popik: Log9 27
6 lut 13:21
Janek191:
log9 27 = log32 33 = 12 log3 33 = 0,5*3 log3 3= 0,5*3 *1 = 1,5
6 lut 13:27
PW: Bardziej "po szkolnemu":
log927 = x ⇔ 9x = 27 ⇔ (32)x = 33 ⇔ 32x = 33 ⇔ 2x = 3 ⇔ x = 1,5
6 lut 13:34