Ciągi
bella 123: Mam tu parę zadań z ciągów. Próbowałam je zrobić,ale że ja nie jestem zbyt dobra w tym to
proszę was o pomoc w tych zadankach. Z góry dziękuję

zadanie 1
Sn=81
sn+4=124
r=1/2
trzeba znaleźć ciągi.
zadanie 2
a1* a3=16
a2*a4=55
S12=?
zadanie 3
1+4+8+10+...+x=117
Znajdź X.
zadanie 4
Pomiędzy liczby 32 i 500 ustawić liczby x i y aby ciąg 32,x,y,500 był ciągiem geometrycznym.
zadanie 5
Między 4 i 50 wstawić dwie liczby tak, aby trzy pierwsze tworzyły ciąg arytmetyczny, a trzy
ostatnie ciąg geometryczny.