f. kwadratowa
paweł: Napisz wzór funkcji kwadratowej, wiedząć, że do jej wykresu należą pkty :
A(1,3) B(-1,-3) C(2, 3)
10 mar 16:32
paweł: ok, zrobilem, prosze o sprrawdzenie ; )
y = a(x-1)(x+1)
3= a(2-1)(2+1)
3 = 3a / ;3
a = 1
y = 1(x-1)(x+1)
y = x
2 -1
Dobrze ?
10 mar 16:44
paweł: ua, źle, patrzyłem na zadanie przykładowe, nie wzielem pod uwage, ze moje pkty nie sa
mscami zerowymi, zaraz sprobuje poprawic xD
10 mar 16:47
Natalek: y=ax2+ bx+c
3=a+b+c ------> c=3-a-b
-3=a-b+c
3=4a+2b+c
-3=a-b+3-a-b
-6=-2b
b=3
c=3-a-b
c=3-a-3
c=-a
3=4a+2b+c
3=4a+2*3-a
3=4a+6-a
-3=3a
a=-1
c=1
y=-x2+3x+1
10 mar 16:48
paweł: k, juz rozumiem, dzieki
10 mar 16:52