algorytm euklidesa, równanie
exowny: Kolejny wykład z algebry i nie mogę zczaić :x.
Znaleźć liczby x0, y0 takie, że 42823x0 + 6409y0 = 17.
Na początek algorytm Euklidesa:
42823 = 6 * 6409 + 4369
6409 = 1 * 4369 + 2040
4369 = 2 * 2040 + 289
2040 = 7 * 289 + 17
289 = 17 * 17
(42823,6409)=17
Teraz równanie, mam rozwiązane całe, ale od fragmentu 5*2040 − 7(4369) nie kumam : (
17= 2040 − 7*289 = 2040 − 7(4369 − 2*2040)=5*2040 − 7(4369) = 15(6409 − 1*4369) − 7*4369 =
15*6409 − 22*4369 = 15 * 6409 − 22(42823 − 6*6409)=−22 * 42823 + 147 * 6409.
Nie rozumiem przede wszystkim skąd wzięło się z 2040 , 5*2040 , jak również z 5 potem 15 a z 7
22.
10 paź 15:32
Basia:
1. no bo to nie jest 5*2040 tylko 15*2040
= 2040 − 7*4369 + 7*2*2040 = 15*2040 − 7*4369
po prostu źle przepisane ("zjedzona" liczba 1)
2. 2040 wzięło się z czwartej linijki algorytmu
2040 = 7*289+17
17 = 2040 − 7*289
3. a ile to jest −15x − 7x ? x=4369
10 paź 15:41
exowny: O kurcze, faktycznie. Ile to jedna głupia jedynka narobiła zamieszania. Teraz już wszystko
rozumiem, dziękuje bardzo

.
10 paź 15:47