POMOCY :)
Aduuu: Czy ktoś mi pomoże ?

Muszę usunąć niewymierność z mianownika:
10 paź 15:18
Basia:
ad.1
(1+
√3+
√5)(1−
√3−
√5) = 1 − (
√3+
√5)
2 = 1−(3+2
√15+5) = −7−2
√15 = −(7+2
√15)
czyli najpierw mnożysz przez (1−
√3−
√5) i dostajesz
| 1−√3−√5 | | −1+√3+√5 | |
| = |
| |
| −(7+2√15) | | 7+2√15 | |
teraz mnożysz licznik i mianownik przez 7−2
√15
ad.2
mnożysz licznik i mianownik przez (
3√2)
2 +
3√2 + 1
ad.3
mnożysz przez (
3√4)
2 =
3√16 =
3√8*2 = 2
3√2
10 paź 15:30
Eta:
2) ze wzoru a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)
(
3√2−1)(
3√22+
3√2+1)=2−1=1
pomnóż licznik i mianownik przez (
3√4+
3√2+1)
| | 10 | | 3√42 | | 103√16 | |
3/ |
| * |
| = |
| |
| | 3√4 | | 3√42 | | 4 | |
| | 1 | | 1−(√3+√5) | | 1−√3−√5 | |
1/ |
| * |
| = |
| = |
| | [1+(√3+√5] | | 1−(√3+√5) | | 1−(√3−√5)2 | |
i po uporządkowaniu mianownika, jeszcze raz usuń niewymierność
10 paź 15:40
Eta:
Echhh ..... na darmo się opisałam
10 paź 15:41