granica ciagu
piter: Oblicz granice ciagu :
n→
∞
n→
∞
10 paź 14:50
piter: bradzo bym prosił o pomoc jutro mam zaliczenie z tych granic a nie wiem jak rozwiązywać te z
logarytmami
10 paź 14:51
piter: tam jest log2 n5
10 paź 14:53
10 paź 14:53
Basia:
przekształć dalej granica sama wyjdzie
| 27log3n | | (33)log3n | |
| = |
| = |
| 16log2n | | (24)log2n | |
| 33log3n | | 3log3n3 | | n3 | |
| = |
| = |
| =...... |
| 24log2n | | 2log2n4 | | n4 | |
10 paź 14:57
piter: wynik w pierwszym przykladzie bedzie 12?
10 paź 15:40
Basia:
nie, będzie 15
10 paź 15:42
piter: faktycznie , wielkie dzieki za pomoc
10 paź 15:47
piter: oblicz granice funkcji w punkcie
| | x3−8 | |
lim x→2 |
| = [00]= 4 |
| | x−2 | |
czy ten wynik bedzie dobry ?
10 paź 17:53
piter: .
10 paź 18:36
Trivial: a czemu taki wynik?
10 paź 18:44
Syluśka ;): Hej trivial czy i dzisiaj mi pomożesz ?

prosze tylko naprowadzic mnie na rowziązanie
10 paź 18:47
Basia:
x3 − 8 = x3 − 23 = (x−2)(x2+2x+2)
podstaw, skróć i dopiero licz granicę
10 paź 18:51