zadanie z ułamkiem
Margo: Ułamek 815 przedstaw w postacie sumy dwóch ułamków o licznikach równych 1.
POMÓŻCIE! pls
10 paź 14:47
10 paź 14:52
Basia:
wskazówka:
8 = 5+3
10 paź 14:52
Margo: Basia>moglabys mi to bardziej wyjasnic?
10 paź 14:58
Basia:
wstaw do licznika 5+3 w miejsce 8
zastosuj ten wzór
skróć
10 paź 15:00
Margo: 515 + 315 = 15 + 15, tak?
10 paź 15:05
Basia:
pierwszy skracasz przez 5; 5:5 = 1 15:5 = .....
drugi dobrze
10 paź 15:07
Margo: i to tyle?
10 paź 15:09
klaaaudia: przedstaw liczbę −2,5 w postaci :
a) sumy dwóch liczb ujemnych
b) sumy liczby dodanej i ujemnej
c) różnicy dwóch liczb ujemnych
d) różnicy liczby ujemnej i dodatniej
25 wrz 20:14
Mila: | 8 | |
| jako suma dwóch ułamków prostych |
| 15 | |
| 8 | | 5 | | 3 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| 15 | | 15 | | 15 | | 3 | | 5 | |
znowu stary post, trudno zostawiam.
Dlaczego nie założyłaś nowego postu?
Zadanie Klaudii
a) −2,5=−2+(−0,5)
b) −2,5=−4+1,5
c) −7,5−(−5)=−7,5+5=−2,5
d) −1,5−1= −2,5
25 wrz 20:48
ewa: bardzo prosze o pomoc:ułamek 3/13 przedstaw w postaci sumy trzech ułamków o liczniku 1. ciemna
magia na pewno nie mogą to być trzy ułamki 1/13
26 paź 11:12