pomc
tomek: Równania stopnia pierwszego z jedną nie wiadomą
1. Podaj przykład równania, które spełnia podane liczba.
a) 1
b) -1
c) 0
d) 4
2. Sprawdźcie, które z liczb: -2; 0; 0,5; 1; 4 spełniają równanie.
a) 2x+2=x+2+x
b) 3x-5=x-2+2x-3
> Czy istnieją inne liczby spełniające to równanie ?
I jeszcze proszę o wyjaśnienie naczym polegają "Równania stopnia pierwszego z jedną
niewiadomą.
10 mar 16:08
uśka: 1.
a) x+4=5 x= 1 1 spełnia równanie
b) 5-x=6 x= -1 -1 spełnia równanie
c) 100-x=100 x= 0 0 spełnia równanie
d) 4+x=8 x= 4 4 spełnia równanie
2.
a) 2x+2=x+2+x
2x+2=2x+2 równanie tożsamościowe
b) 3x-5=x-2+2x-3
3x-5=3x-5 równanie tożsamościowe
równanie tożsamościowe spełnia każda liczba podstawiona za x
Równania stopnia pierwszego z jedną niewiadomą to takie, które mają tylko jedną
niewiadomą, np. x, i jest ona w pierwszej potędze.
10 mar 16:41