o
Kingaa: Wykaż ze suma kwadratow trzech kolejnych liczb naturalnych parzystych jest podzielna przez 4
10 paź 13:26
sushi_ gg6397228:
zapisz te 3 kolejne liczby naturalne parzyste
10 paź 13:28
Kingaa: x , x+2 , x+4 ?
10 paź 13:30
Eta:
(2n)2+(2n+2)2+(2n+4)2 = 4*[n2+(n+1)2+(n+2)2]
zatem podzielna przez 4
10 paź 13:30
sushi_ gg6397228:
dla x= 1 mamy 1,3,5 a to nie sa liczby parzyste
próbujemy dalej
10 paź 13:30
Kingaa: aaaa ok
10 paź 13:30
pomagacz:
(2n)2 + (2n + 2)2 + (2n + 4)2 = 4n2 + 4n2 + 8n + 4 + 4n2 + 16n + 16 =
= 12n2 + 24n + 20 = 4(3n2 + 6n + 5)
i masz odpowiedź
10 paź 13:31
Eta:
Zaraz
sushi napisze dla mnie...... odpowiedni "komentarz"
10 paź 13:32
Kingaa: no ok a jaki komentarz dac ze ta liczba jest podizelna przez 4 ? dlaczego ? tzn ja wiem ale
nie wiem jak to napisac w zeszycie jako komentarz
10 paź 13:33