w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym
uśka: W ostrosłupie prawidlowym czworokątnym krawędź boczna k tworzy z płaszczyzną podstawy kąt
45o.Oblicz wysokość ściany bocznej.
10 mar 16:04
uśka:
12 mar 00:45
Bogdan:
a - długość krawędzi podstawy ostrosłupa, czyli boku kwadratu.
h - wysokość ściany bocznej
Wysokość ostrosłupa, połowa przekątnej jego podstawy o długości a√2/2 i krawędź
boczna k tworzą trójkąt prostokątny równoramienny o kątach ostrych = 45o.
(a√2/2) / k = cos45o => (a√2/2) / k = √2/2 => a = k
Widzimy, że ściana boczna jest trójkątem równobocznym o boku k.
Wobec tego h = k√3 / 2
12 mar 01:14