złozonosc
nx: Witam mam taki algorytm:
http://zapodaj.net/1045f56696be.jpg.html
i mam za zadanie okreslic jego złozonosc obliczeniową i mam mały problem(od razu widac ze nie
jest on efektywny ale mniejsza o to na razie) obliczyłem ze dla liczby a ktora jest
nieparzysta wykonuje on stałą liczbę porowna wynoszącą 50 ale policzyłem tez(nie jestem pewien
czy dobrze) ze dla a parzystego wykonuje on 2*a porównan i teraz(nie wiem czy dobrze mysle) że
złozonosc obliczeniowa tego algorytmu będzie sumą liczby porownan dla a nieparzystego i dla a
parzystego

jesli tak to jak inaczej zapisac liczbe porownan dla a parzystego tzn uzaleznic
ją od n
10 paź 12:40
Trivial: Znasz notację asymptotyczną?
10 paź 13:20
nx: znaczy z tym omikrone tzw O duze chyba
10 paź 13:25
nx: asymptotyczna to jednak co innego widze to nie znam na razie przynajmniej
10 paź 13:26
Trivial:
Pierwsza część − inicjalizacja aż do i := 2 zabiera O(1) czasu.
| | a | |
W najgorszym przypadku będziemy musieli wykonać O(a) porównań (tak naprawdę |
| , ale |
| | 2 | |
| | 1 | |
|
| jest wciągnięta w notację 'O dużego'). Czyli.... |
| | 2 | |
T(a) = O(1) + O(a) = O(a).
10 paź 13:32
Trivial: Oj źle...
O(a) jest dla liczby parzystej. Dla liczby nieparzystej zawsze 50.
10 paź 13:34
Trivial: A tak na marginesie, przykład ten jest mało interesujący, bo kto potrzebuje określać złożoność
obliczeniową, dla algorytmu, który obsługuje liczby z przedziału [0..100]. Zawsze zakończy się
w ułamku sekundy.
10 paź 13:39
nx: aha czyli bierzemy tu tez pod uwage sprawdzanie warunku czy a nalezy do <0,100>
tak wiem że i tak szybko by sie zakonczył

ale chciałem pocwiczyc no i wziąłem sobie taki
przykład
10 paź 13:41
Trivial: Poćwicz na nierekurencyjnym sortowaniu. Tam określenie złożoności ma sens.
10 paź 13:43
nx: ok dzięki widze ze musze jednak jeszcze duzo zrobic podobnych zadan
10 paź 13:44
nx: Dzięki za wskazówke
10 paź 13:45