pierwiastki
kamil: prosze o pomoc jak takie coś trzeba rozwiązywać
√27+3√48−3√75=0
10 paź 12:09
pomagacz:
√27+3√48−3√75=0 \\ (2)
10 paź 12:11
pomagacz:
a poza tym bez 0 jak sądzę, bo to nie jest równanie
10 paź 12:12
kamil: właśnie z zerem
10 paź 12:14
kamil: właśnie z zerem
10 paź 12:14
Jolanta: √27=√3*9=3√3
dokoncz
10 paź 12:20
sushi_ gg6397228:
to tak jak bys mial
5−2=0 i prosil o rozwiązanie tego
10 paź 12:20
Jolanta: Kamil napisz dalej √48=√16*..
10 paź 12:25
jan11: √3*3*3 + 3* √4*4*3 − 3* √5*5*3 = 0
√3*3 *√3 + 3*√4*4*√3 − 3*√5*5*√3 = 0
3*√3 + 3*4*√3 − 3*5*√3 = 0
√3* ( 3+12−15 ) = 0
0 = 0
10 paź 12:26
Eta:
Pewnie zadanie brzmi: wykaż,że zachodzi równość: √27+3√48−3√75=0
√27=√9*3= 3√3 , √48=√16*3= 4√3 , √75=√25*3=5√3
i mamy:
L= 3√3+3*4√3−3*5√3=3√3+12√3−15√3=0
L=P
10 paź 12:26
kamil: 3√3+6√12−3√75=0
10 paź 12:27
Jolanta: tak nie można musisz miec √3
√12=√3*4 dokoncz
10 paź 12:29
kamil: 2√3
10 paź 12:31
Jolanta: dobrze czyli 6√12=6*2√3=12√3 mogłeś od razu tak 3√48=3√16*3=3*4√3=12√3
teraz 3√75= ?
10 paź 12:34
kamil: 3*5√3= 15√3
10 paź 12:37
Jolanta: czyli
√27+3√48−3√75=0
√3*9+3√16*3−3√25*3=o
3√3+3*4√3−3*5√3=0
3√3+12√3−15√3=0
15√3−15√3=0
0=0
10 paź 12:41
kamil: wielkie dzięki za pomoc
10 paź 12:45
Jolanta:
10 paź 12:46