Równania
rix: Podpowie ktoś, jak to zacząć?
√4x+2+√4x−2=4
10 paź 12:05
Jolanta: może do potęgi drugiej obie strony
10 paź 12:09
gwiazda: Założenia pierwsze , potem do potęgi 2 obie strony
10 paź 12:15
Jolanta: pod pierwiastkiem nie może być liczba ujemna
czyli 4x+2...
4x−2....
10 paź 12:23
Jolanta: 4x+2≥0 i 4x−2≥ 0
4x ≥−2 4x ≥ 2
x ≥−{1}{2}
10 paź 12:45
rix: Założenie mam, podniosłem także do potęgi, ale zostało mi √(4x)2−22 i nie wiem, jak pozbyć
się tego pierwiastka.. Chyba że gdzieś coś zrobiłem źle
10 paź 13:00
pomagacz:
źle liczysz:
(√4x + 2)2 = [(4x + 2)1/2]2 = 4x + 2
10 paź 13:01
pomagacz:
a poza tym
(4x + 2)2 ≠ (4x)2 + 22
10 paź 13:02
Jolanta: chyba chodzi o 2√4x+2*√4x−2=2√4x2−22
10 paź 13:08
pomagacz:
√4x + 2 + √4x − 2 = 4 \\ (2)
4x + 2 + 4x − 2 = 16
8x = 16
x = 2
10 paź 13:11
Jolanta: nie
(a+b)2=a2+2ab+b2
10 paź 13:14
Jolanta: 4x+2+2√4x2−4+4x−2=16
10 paź 13:16
Jolanta: 8x+2√4x2−4−16=0
4x2−4≥0 ( 2x−2)(*2x+2) ≥0
2 x ≥ 2 2x ≥−2
x ≥1 x ≥−1
x ≥1
Sushi mozesz tu zerknąć?
10 paź 13:29
sushi_ gg6397228:
(4x−2)(4x+2)=16x2−4 = 4(4x2−1)
potem podzielic obustonnie przez 4
pierwiastek zostawic po lewej; reszta na prawo
drugi raz podniesc do kwadratu
10 paź 13:34
Jolanta: nie wiem co zrobiłeś
10 paź 13:39
Jolanta: juz widzę gdzie sie pomyliłam 8x+2√16x2−4−16=0
10 paź 13:52
think: Jolanta
4x + √4(4x2 − 1) − 8 = 0
4x + 2√4x2 − 1 − 8 = 0 / :2
√4x2 − 1 = 4 − 2x / podnosimy ponownie stronami do kwadratu.
10 paź 14:56
Bogdan:
A może tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Założenia: 4x + 2 ≥ 0 i 4x − 2 ≥ 0 ⇒ x ≥ − |
| i x ≥ |
| ⇒ x ≥ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
√4x + 2 +
√4x − 2 = 4 ⇒
√4x + 2 = 4 −
√4x − 2 /
2
4x + 2 = 16 − 8
√4x − 2 + 4x − 2 ⇒ 8
√4x − 2 = 12 /:4 ⇒ 2
√4x − 2 = 3 /
2
| | 17 | |
4*(4x − 2) = 9 ⇒ 16x − 8 = 9 ⇒ x = |
| |
| | 16 | |
10 paź 15:08