usuń niewymierność wiedząc że wynik to pierwiastek z 15 przez 5
tomek:
10 paź 10:52
sushi_ gg6397228:
najpierw wyciagnij czynnik przed znak pierwiastka (patrz pieriwastki stopni 2)
10 paź 11:35
Jolanta: tez próbuję to zrobić ale utknęłam na 3√20
10 paź 11:50
sushi_ gg6397228:
| | √15 | |
na pewno nie wyjdzie odpowiedz |
| |
| | 5 | |
zapisz swoje obliczenia
chyba ze przyklad jest źle podany i powinno byc
3√20 a nie
3√20 −−> wtedy
łądnie wyjdzie
10 paź 11:54
Jolanta: 5√45=5*√5*9=5*3√5=15√5
5√80=5*√5*16=5*4√5=20√5
15√5−20√5=−5√5
3√20−5√5= ?
10 paź 11:54
Jolanta: Jeżeli Sushi ma racje i jest
3
√20=3
√4*5=3*2
√5=6
√5
| 3 | | 3 | | 3√5 | | 3√5 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 6√5−5√5 | | √5 | | √5*√5 | | 5 | |
10 paź 12:08